Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Spændende styrkeprøve i Sæby

AnmeldelserPosted by Troels Mon, July 22, 2019 09:57:20

Styrkeprøve

Trykt i NORDJYSKE den 21. juli med fire stjerner ud af seks

Marionette / 2D Trees / Rise and Fall

Antti Laitinen

Efter et nyt Minut

Vestergade 30, Sæby

www.efteretnytminut.dk

Indtil den 31. juli

Naturen er et varm varmt emne lige nu, ikke mindst i kunsten. Og ikke mindst er mennesket forhold til miljøet, klimaet og omgivelserne i centrum, som sjældent set før i kunsthistorien.

Og det nystartede udstillingssted midt i gågaden i Sæby vises der nu lige nu en kunstner, finske Antti Laitinen, der kredser om forholdet mellem menneske og natur, om landskab og menneskets spor i dette landskab. Antti Laitinen er uddannet billedkunstner fra Det Finske Kunstakademi samt Turku Kunstakademi. Og han arbejder med og mod naturen og dens kræfter, og dokumenterer dette møde med video og fotograf.

Han udstiller internationalt, senest i Guang’an Field Art Biennale i Kina, men bor og arbejder primært i Finland. Det er lidt af et scoop for stedet at lokke en så anerkendt kunstner til byen. Hans måske mest kendte værk er en lille kunstig øde ø med en lille palmetræ, som han har roet rundt med forskellige steder i verden, som for eksempel på Themsen ved London Bridge.

Billedresultat for antti laitinen london

Udstillingen i butikslokalerne, der også rummer et antikvarboghandel, viser fire værker at finnen. Et krydsfinerplade med et piletræ påhæftet og to videoværker.


På gulvet er et stykke af et piletræ sømmet op på et en plade med hundredevis af hæfteklammer, så det bliver et nydeligt træ, som vi kan blive enige om et træ bør se ud, ideelt set, om end den ved denne behandling er ved at visne væk og dø. Et dobbelt syn er til stede, både naturens egne former og så de menneskeskabte. Og samtidigt stritter træet i mod alle hæfteklammerne. Og man ser begge dele, som i et dobbeltsyn. Og det bliver en styrkeprøve, mellem menneskeskabt natur og naturen i sig selv. Og går man rundt om træet, bliver dens top til et rod netop og synet skifter igen. Og denne styrkeprøve går igen i de to videoer, der vises. I værket Marionette vises et fuglekirsebærtræ uden blade der i stedet har tråde knyttet til grenene. Trådene rækker ud over billedets ramme og vi kan som beskuer ikke se hvad eller hvem der, som en dukkefører står og får træet til at bevæge sig som om vinden hiver i dets grene.
Menneskets magt i styrkeprøven er ikke synlig, men viser at alt vor gøren og laden, har sine virkninger på naturen, som tråde, der trækker som var naturen en marionetdukke, vi styrede. Eller styrkeprøven kan vendes og man ser i et dobbeltsyn, at det måske er træet, og altså naturen, der trækker i os, så vi ikke virkeligheden ikke styrer noget. Naturen ender med at vinde den styrkeprøve, og menneskeheden taber. Det afhænger af øjnene der ser. Det samme er på færde i galleriets lille biografrum, hvor det andet værk af Laitinen vises. Her er vi ude i skoven og det er nat, med et skarpt projektørlys på et stort træ, der er skåret op, og nu hænger i en snor, som vi ikke kan se, hvor ender. Træet rives op, og det falder ned i en uendelig cirkelbevægelse.Det handler om vekselvirkningen mellem mennesket og naturen, som ses som en styreprøve mellem modstand og kraft. Og det virker stærkt. Det er en tankevækkende udstilling, af det nye sted i Sæby, som man bør unde sig selv at kigge inden for hos og så glæde sig til hvad der kommer derefter.

Troels Laursen
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.