Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Ny Nordatlantisk kunst i Hobro

AnmeldelserPosted by Troels Mon, November 26, 2018 15:42:23

En rejse i Nordatlanten

Trykt i NORDJYSKE den 25. november med fire ud af seks stjerner

Nordatlantiske Strejftog

Billedkunst og mode fra Grønland, Island og Færøerne

Kunstetagerne, Hobro

Indtil den 28.december

Titlens brug af ordet ”strejftog”, henviser til, at vi via udstillingen, kan tage på en tænkt rejse. En rejse uden, at komme ud af stedet. Og godt rundt kommer vi, til de tre lande, Grønland, Færøerne og Island.

De har gennem tiden haft stor tilknytning til Danmark, og kunsten var tidligere præget af det danske og først fået meget mere selvstændigt udtryk, via de hel gamle og oprindelige kulturer, inden for de seneste år.

Og på denne udstilling er der tale om ikke færre end 19 kunstnere og hele 127 værker, fordelt over tre etager, der viser både smykker, tøjmode og billedkunst og nogen gange det hele på engang. Det er meget. Men skiftende mellem materialer og udtryk skabes en god helhedsfornemmelse i opstillingen og et godt indblik i hvad der sker der ude i Nordatlanten lige nu. Og mellem de mange bud skal der her strejfes nogle af de mest markante værker.

Landskaberne, landet, havet og horisonten, der ude i havet har altid spillet en rolle i disse landes kunst, og selvom den er mindre nu i en globaliseret verden, og eksperimenterne træder frem, så er den synlig til stede i det meste. Også på smykkesiden, hvor landet og havet er tilstede på sin måde i smykkernes farver, former og sten. Så små de end er, så er blandt andre færøske Turid Nolsøe Mohr’s formfuldendte smykke som, at bære et stykke af naturen deroppe fra. Og den viste nordatlantiske moderne tøjdesign trækker på lange traditioner. Færøske og islandske striktrøjer og grønlandsk sælskindstøj og perlebroderier er stadigt vigtige elementer i de tre landes selvforståelse og nationale identitet, når det gælder tøjets design. Det er tvistet, da der er tale eksperimenterende fortolkninger af det praktiske udetøj og de symboler, som den eksempelvis den grønlandske anorak og bluser med, dyremasker og oluen og moderne stoffer og snit, viser. Alt sammen meget vellykket med rod i traditionen og med stort udblik. Billedkunstnerne fylder mest og alle tre lande er stærkt repræsenteret. Færøerne med den verdensberømte grafiske værksted, Steinprint og deres kunstnere, og her er Marius Olsen et godt gensyn, og Hansina Iversen viser værker, der med en farvekraft og bevægelse både ligner landskabet og er langt fra det. Smukke er de i deres egen enkelhed.Pórunn Bár Björnsdottir laver close-upss på klippernes sparsomme vegetation, i et farvevæld, så både skønhed og kaos vælter ud af billederne. Grønlandske Ivínnguaq Stork Høegh, fortolker landskabet i digitale print, der skildre farlige arbejdspladser og har i sig en samfundskritisk tilgang til kunsten og livet.Kollegaen Gukki Nuka rammer ind i menneskesjælen ved at skabe portrætter af det nøgne og sårbare menneske, som lå det indkapslet og indefrosset i isen. Der er revner i sjælen. De er voldsomme og alligevel med en stor paradoksal ro og skønhed i sig, som de fortæller om kunstnerens egen barndoms traume, fra da fodboldtræneren voldtog ham. Det er fortælling om landet, men også den befolknings forrevne sjæle. Det er både istid i sjælene, men der også mulighed, via kunsten, for at tø isen op igen. Det er både modigt og vigtigt gjort. Og de billeder fast i én lang tid efter. Og er et af udstillingens højdepunkter.


De tre etager sender en af sted på, en fin rejse til de tre Nordatlantiske lande, som vi har så meget tilfældes med og nu kan se også har deres egne rodfæstede traditioner, som de formår at rykke ud af stederne og landskabet og ind i det moderne menneskes til tider rodløse liv. Kunstetagerne i Hobro, er hermed en fin transit for din videre kunst og design rejse ud i Nordatlanten.

Troels Laursen

Faktaboks:

Der vises billedkunst af Bolatta Silis-Høegh, Ivínnguaq Stork Høegh, Gukki Nuka, Þorunn Bara Björnsdóttir, Þorgrímur Einarsson, Maria Sveinsdóttir Kjarval samt fra Steinprent, Tórshavn grafik af Jóhan Martin Christiansen, Hansina Iversen, Fríða Matras Brekku og Marius Olsen. Tøjdesign fra BIBI CHEMNITZ, Nuuk Couture v/Louise Lynge Berthelsen, Isaksen Design v/ Rita og Nickie Isaksen, milla snorrason v/ Hilda Gunnarsdóttir, EYGLO v/ Eygló Margret Larusdóttir, Barbara I Gongini, Guðrun & Guðrun v/ Guðrun Ludvig og Guðrun Rógvadóttir, EINSTAKT v/ Beinta Poulsen samt smykker af Turið Nolsøe Mohr.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.