Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Traditionsbrud - tekstil samtidskunst i Hobro

AnmeldelserPosted by Troels Thu, June 07, 2018 18:48:42

Bløde brud

Trykt i NORDJYSKE den 6. juni med fem stjerner ud af seks

Traditionsbrud – Tekstil samtidskunst

Kunstetagerne, Hobro

Indtil den 1. september


Udstillinger med tekstiler er i vælten lige nu her i det nordjyske. Kunsten i Aalborg viser tøj og Himmerlands Kunstmuseum i Aars viser blandt andet filt-arbejde og nu går Kunstetagerne hel ind med en stor udstilling, der viser tekstiler. Og det er ikke i traditionel forstand med strikketøj og syning. Det er det selvsagt også, men det er meget mere end det. Der er mere på spil. Kunsthåndværket og design er der brudt med. Og selvom de 10 kunstnere tager fat på store emner som krig, identitet, udkantsdanmark og migration op, så gør materialerne, at det er et meget blødt brud med traditionen. Og ofte trækker man på smilebåndet. Og trods de mange forskellige bud, hele 36 værker i alle størrelser, på dette, så er udstillingen alligevel sammenhængende og godt arrangeret. Man går nysgerrig rundt i rummene og mellem etagerne.


Det begynder med en stor grøn skulptur lavet Isabel Berglund, ud af nylon fiskerigran, og minder om alt mellem en mellemøstligt klædningsdragt til et monument for forliste fiskere. Blomster, tandhjul, eller er det skibsror, er sat på og giver genskin af gamle broderiapplikationer. Den er både en uhyggelig og dragene tidsmaskine og fortælling. Endnu en klædedragt viser hun ovenpå. Det er en stor hvid trøje med mange ærmer, som er lige til at gå ind i og blive en del af. Et socialt strikket samvær. Den i Thybosiddende, Thomas Wolsing, er en mester i, at tviste og på ny vise det landlige forfald i korsstingsbroderier. Det er udkantsdanmark, når det er allerværst og alligevel ser man i hans værker både skønheden og forfaldet, så forfaldets ufærdighed også kan ses som en mulighed for en ny begyndelse. Lone Bank og Tanja Rau arbejder med de tekstiler vi bærer, og som bliver os. Det er en kædedans for slipsedrenge, der både vil bryde ud i individualitets hellig navn, men som alligevel hænger sammen. Det samme gælder kernefamilien i sengen. Det handler om identitetsøgning. Anders Bonnesen viser sine sjove og tankevækkende hæklede og strikkede ordsprog, der med ironi og bid fordrejer det velkendte. Gudrun Hasle broderer om køn og kvindeliv til alle tider. Karen Havskov Jensen viser en fantastisk smuk hæklet installation af et spisebord dække op til seksten. Det handler om fra jord til bord, dengang og nu og en masse flere lag af historie om fællesskaber og højtider og det at spise det daglige brød sammen. Det er både velkendt og meget fremmed. Realistisk og surrealistisk på en og samme tid. Et værk, man kan fordybe sig i meget længe. Karina Meedom broderer abstrakte ornamenter, der giver mindelse om landskaber i horisonten og naturen mikroskopisk tæt på. Smukke malerier er de, som de står farverige i deres skitseagtige hurtighed, om end broderierne sikkert er langsommelige udført. Randi Samsonsen viser strikkerier, med indlagte fejl, og får en til at tænke på underlige organismer fra andre steder eller dybt i havet, ja nogen er ganske uhyggelig svulstagtige væsner. Og alligevel ser de venlige ud og man smiler med dem. Andreas Schulenburg arbejder har to store lamper, der er paddehatteskyer, så den hyggelig og hjemlige standerlampe pludselig er en atombombe i sprængning. Vores brug af energi er både til nytte og ødelæggelse, som altid i Schulenbergs værker.


Det hverdagsagtige og velkendte og hyggelige får en ny vinkel på denne udstilling, så hvad enten man er til samtidskunst eller kunsthåndværk, eller bare glad for at strikke og nøkle med tråd og nål, så er der her noget godt for enhver. Ung som gammel.

Troels Laursen


Faktaboks:

Udstillingen består af 36 værker og er udført af: Bank & Rau, Isabel Berglund, Anders Bonnesen, Gudrun Hasle, Karen Havskov Jensen, Karina Meedom, Randi Samsonsen, Andreas Schulenburg og Thomas Wolsing. Der er flere rundvisninger og artisttalk undervejs indtil udstillingen slutter, se mere angående tidspunkter her: www.kunstetagerne.dk. Og skulle man få lyst til selv at kaste sig over tekstil kreativitet, kan man i udstillingsperioden være med til at skabe verdens første HOBROderi – et broderet fællesværk, som alle inviteres til at bidrage til. Kunstetagerne stiller materiale til rådighed, mønster og forlæg bruges ikke, så enhver kan brodere lige det, de synes. Efter udstillingen vil HOBROderiet blive udstillet.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.