Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Finsk Poesi på Kunsten

AnmeldelserPosted by Troels Wed, May 23, 2018 15:15:52

At efterlade sig spor i hinanden

Trykt i NORDJYSKE den 21. maj med fem stjerner ud af seks

You Remain In Me

Kaarina Kaikkonen

Kunsten, Aalborg

Indtil 16. september

Kaarina Kaikkonens værker består typisk af f.eks. brugte skjorter, ski eller dansesko som sættes sammen i kæmpemæssige installationer, der både dækker gulvet, væggene i store sammensatte værker og andre mindre enestående værker, der hænger, rundt over hovedet på en, så man bør ikke kigge ned hele tiden. Der er masser at se på, alle vegne. Fugle, spiraler der minder om naturens spiren og sågar en lille hvid jolle. Disse bløde materiale af genbrugstøj, som Kaikkonen bliver ren skulptur. Og flere kender sikkert allerede den finske kunstner fra Kunstens egen samling med værket ”Queen of the Night”, der transformer sko til noget på én gang smukt, foruroligende og dragende i form af insekter eller blomster. Skoene, her moderens dansesko, er også med på denne udstilling, hvor det ellers er Kaikkonens poetiske leg med jakker og skjorter og andre beklædningsgenstande, der er mest i fokus.


At hun begyndte som maler ses i flere af værkerne, som det store landskab, med foldede jakker og skjorter, der er bredt ud over gulvet og væggen, så man står midt i en stor nordisk landskab, hvor blikket kan forsvinde sig langt inde i en horisont, og man næsten kan høre bølgernes rullen. Den er som skabt, til gæsterne på museet, for selfies.


Man siger, at klæder skaber folk, men de folk, der har gået i klæderne skaber også tøjet. Former det. De sætter spor, i herrejakkernes folder og de krøllende bluser. Vi sætter spor i tøjet, som igen sætter spor i os og hinanden som erindret tekstil, der som et liv bærer folder og krøller. Erindringen er vores identitet og det er det vi tror er os. Kaikkonen har skabt to stedspecifikke værker til der miner landsmanden Aalto’s arkitektur: Det kæmpemæssige værk monteret fra Aalborgtårnet og ned til museets park, samt et selvportræt i finsk toiletpapir i museets Store Sal. Det hele er lagt ind under den personlige titel ”You Remain In Me”. Erindringen er som vævet ind i de gamle stoffer, der nu vidner om historier og relationer, der har sat sine spor i hende. Skjorten spiller en stor rolle i hendes kunst. Hun mistede sin far som ti årig og gik derefter ofte i hans skjorter og bar dermed hans liv med sig. Det folder hun ud, hel bogstaveligt talt, nu så han og moderen, er i danseskoene, begge meget levende tilstede. Det er meget personligt, men som al stor kunst også almengjort, så andre sagtens kan krybe ind i folderne og der mærke livets skrøbelighed, og dens skønhed, midt i sorgen.Det store værk udført i finsk toiletpapir, hænger som lameller ned i det store rum og kan passerer, en ad gangen, så man oplever dette usædvanlige selvportræt, som en lysfanger, der trods sit skrøbelige materiale, er en stærk manifestation af kraft og lys. Af håb. De mange skjorter på wiren fra Aalborgtårnet ned i museumshaven blaffer i vinden og der skabes et fint rum, hvor man får kigget op og set mange fortællinger, og om man føler man står i en napolitanske baggård med vasketøj, eller ser de gamle skibes signalflag for sig, så er de lige til at tage ned og på. I alt er der tale om en meget livsbekræftende og ikke mindst en spektakulær udstilling, som i ordets oprindelige betydning, der rummer både skue-spil og det at se, her det skønne og store i det ellers oversete.

Troels Laursen

Faktaboks:

Kaarina Kaikkonen (f. 1952) kommer fra Idensalmi i Finland. Og er uddannet på Academy af Fine Arts i Helsinki. Hun har udstillet på store museer såsom MAXXI i Rom, Kiasma i Helsinki, Eremitage museet i Skt. Petersborg, samt på flere større museer i Norden, USA og Tyskland, og hendes værker findes i samlinger over hele verden.

Alle foto fra museet af Anders Sune Berg


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.