Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Kulturby Aarhus 2017

Omtale af udstillingerPosted by Troels Fri, February 03, 2017 12:57:45

Jeg skal se det hele gentænkes

Trykt i Nordjyske den 30. januar 2017
i tillægget "Frie Ord:


Dronningen omtalte det i sin Nytårstale og den amerikanske tv-station CNN har udråbt Aarhus til et af årets top-rejsemål og jeg er hel enig der: Jeg glæder mig til Europæisk Kulturby Aarhus 2017. Overskriften er Rethink. Det bugner med tilbud om alt der skal og kan gentænkes, fra historien og fortællingen til kunsten og dagligdagen. Også for en nordjyde. Især fordi det hele ikke kun foregå i Aarhus, men også i regionens mange andre byer, som Randers, Viborg og Skive. Og ikke mindst i Silkeborg, hvor Asger Jorn møder Edvard Munch. Her mødes måske Nordens to største malere hinanden, når Museum Jorn viser udstillingen JORN + MUNCH, der lige har været vist i Oslo. De beskæftigede sig begge med menneskets vilkår i det moderne samfund, og denne udstilling vil vise, hvordan deres værker er beslægtede, når de stiller de store spørgsmål om liv og død. Det kan opleves fra 11. 2.

På Kvindernes Internationale Kampdag, den 8.3 indleder Kvindemuseet: LIGE – FORSKELLIG – ENS - LIGESTILLING FOR ALLE. En udstilling med fokus på køn og ligestilling. Og spørger om, hvad er normalt? Konceptet vil omfatte alle slags køn i en række debatter og workshops.

Det store museum ARoS bidrager selvsagt også og vokser ud af deres bygning, med en ny ARoS triennale: THE GARDEN – End of Times, Beginning of Times.

Temaet, udforsker på tre steder, blandt på ARoS og langs byens kyst, og viset værker af udvalgte internationale kunstnere og reflekterer over menneskehedens skildringer og ændringer af naturen. Det bliver den største udstilling hidtil lavet af museet. Det begynder den 8.4.

En række udstillinger med temaet DE SYV DØDSSYNDER, kan ses på syv midt og vestjyske museer er sætter fokus på: FRÅDSERI: Museet for Religiøs Kunst, Lemvig; STOLTHED: Skovgaard Museet, Viborg; BEGÆR: Randers Kunstmuseum, DOVENSKAB: Glasmuseet Ebeltoft, MISUNDELSE: MUSE®UM, Skive, VREDE: Horsens Kunstmuseum og sidst GRÅDIGHED: Holstebro Kunstmuseum. Dødssynderne, der blev beskrevet i den tidlige kristendom, er de stadig synder i dag? Er nogen ligefrem blevet til dyder? Hver museum har inviteret en national eller international samtidskunstner til at arbejde med én af de syv dødssynder og kalder på refleksion over det liv, vi lever. Der vil foregår en række talks og events.


Andre, mindre og ikke mindre spændende steder er MUSEUM PÅ VRANGEN af Hygum Kunstmuseum, Lemvig, der eksperimenterer med selve museumsbegrebet. Alt, hvad der er inde i museet, flyttes udenfor, og alt, hvad der er udenfor, kommer indenfor. Fra 1. 7. Et andet prisbelønnet sted er SKULPTURLANDSBY SELDE, der denne gang bliver en ny platform for videokunst. Sidste år besøgte 10 indbudte kunstnere Selde for at lære befolkningen og stedet at kende. Mødet resulterer i en række videoværker om borgerne, byen og landskabet. Det er allerede begyndt og kan ses hel frem til jul.

Her er kun valgt kunsten, så derud over er der teater, musik og litteratur og alt derimellem, og mon ikke, når man først er midt i byen og kulturen, så dukker der masser af andre gode og interessante oplevelser og ud- og indblik op, som man lige tager med, sådan hel byagtigt: ”2go”. Mere kan ses på www.aarhus2017.dk.

Troels Laursen


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.