Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Per Kirkeby Raderingerne

AnmeldelserPosted by Troels Sun, July 26, 2015 10:28:00

Kirkebys raderinger fra 1998 til 2015

Trykt i Nordjyske Stiftstidende den 25. juli med fire ud af seks stjerner

Selvom Per Kirkeby for en tid siden udtalte at han havde lukket sin malerbutik, da man åbnede den store udstilling med 1500 af hans værker på Jorn Museet i Silkeborg, (der kan ses til den 9. august) så kunne man virkelig ønske sig, at han stadig i lang tid endnu, ville kunne tumble med raderingen som medie.

Og bogværket her viser med al tydelighed hvorfor.


Kirkeby begyndte sin karrieren med netop grafikken og denne bog med 400 af hans raderinger fra 1998 til i år, viser at han stadig kan udtrykke sig, og det endda meget kraftfuld og poetisk på en og samme tid.

Radering er en tryktype, hvor en metalplade, kaldet en kliche, ridses med en nål eller ætses i stærk syre i de ubeskyttede dele af dens overflade. Raderingsteknikken er ved siden af stik en teknik, der har været brugt igennem århundrede til fremstilling af kunsttryk og som stadig bruges i vid udstrækning.

Raderingen har tegningens og akvarellens umiddelbarhed og definitive udtryk over sig. Og ligesom ved skitseblokken og blyanten, så er koldnålsraderingen er forholdsvis enkel og en ”nem” metode, da man kun behøver at medbringe nogle få kobber- eller zinkplader og en radernål, når man er på farten. Man bearbejder metallet direkte med den hårde nål, og har dermed mulighed for at skabe sit værk i nuet og ikke mindst, lige på stedet.

Det sidste værk i optegnelsen vidner om dette. Værket benævnes lidet poetisk som ”2 Radierung (Werkverzneichnis Band III) Nr. 2, 2015”, er trykt hos Niels Borch Jensen i København, og viser med sine sorte tykke konturstreger, og fine linjer på den papirgule baggrund, en dybde og lagdelt rumfornemmelse med en betydelig kraft i al dens hurtighed.

”Per Kirkeby - Werkverzeichnis der Radierungen” (1998-2015) er bogstaveligt talt en tung udgivelse (3,7kg), og med en grundighed i registeringen, hel ned i detaljerne, som papirtype og oplagsantallet, og ikke uvæsentligt trykkerens navn, og dog, underlig nok har de to sidste værker, ikke fået et mål sat på.

Værket er en fornem oversigt og billedbog over Kirkebys seneste værker i genren. Det er al ære og nydelse værd.

Troels Laursen

Per Kirkeby - Werkverzeichnis der Radierungen, Band III (1998-2015)

460 sider med 400 gengivelser.

Tekster på tysk og engelsk af Jacob Thage, Lucas Haberkorn og Christiane Lukatis.

Værkfortegnelsen er udgivet af Museum Jorn og kan købes på museet for kr. 500,-

ISBN: 978-87-92307-20-0