Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Jan S. Hansens bog "Guess"

AnmeldelserPosted by Troels Fri, July 24, 2015 10:43:13

Vildskud

Trykt i Nordjyske Stiftstidende den 23. juli med fire ud af seks stjerner.

Jan S. Hansens fotobog Guess, er en billedbog med indbygget gætteleg.


Efter en ferie må man ofte sorter i alle de fotos det blev til. En hel del vil blive deletet fordi de er uskarpe, slørede og ikke forestiller noget der er værd at mindes. Bogen her kunne godt være en samling af netop dem, enhver anden ville have slettet og glemt alt om.

Bogen ”Guess”, af Jan S. Hansen (født 1980), er en samling af sort/hvid fotografier, der taget på ture og rejser, på steder der ikke lader sig genkende. Snapshort af steder, der er tæt på og steder der længere væk, både i geografien og i sindet. Hvor det er, må man selv gætte sig til. Vildskud, samlet gennem 15 år, kunne man kalde disse observationer af verden.

Ordet ”Guess” har han tidligere brugt i andre værker, og hans værk spænder over flere forskellige medier, så som maleri, installation, keramik og som med denne udgivelse fotografi. Ikke bare fordi han leder efter det rette udtryk for den rette idé. Men også fordi hans idéer formes af de materialer, som han arbejder med.


Bogen er en billedbog, bogstaveligt talt. Her er ingen ord, hverken til indledning eller vejledning. Her må man selv gætte løs på hvad fotoet gemmer af historie eller sammenhæng. Alt står for sig selv. Uden kontekst. Bare fritstillet. Og så alligevel sat i et spændingsfelt mellem hinanden, landskaber, dyr, efterladte glemte sager, kunstneren og psykiatriskpatient gennem flere årtier Ovartacsi og hans kvindelige figurer. Det er filmisk sat op med flere scenografier, der blot venter på at blive sat i scene. Det er ikke opstillinger, der er tale om, men fotos af det sete, på stedte og i nuet, hvor scenen, og dermed billedets beskæring sker. Det er alt sammen noget, lige indtil det bliver til noget andet, der i mødet mellem beskueren og fotoet. Et poetisk nærvær, hvor man må gætte sig til resten. Og intet er, som først set og det bliver det aldrig igen. En gentagelse af, at se fotoet, er ikke ferieminde her, for gentagelsen er umuligt. Alt er forandret. Her skal man ikke læse en masse for at være med. Her er ikke noget indforstået man skal kende til, for at give mening.


Ganske vist kan man for eksempel se referencer til de tyske kunstnere, Thomas Struth (f.1954) og hans ubevidste steder og Thomas Demand (f 1964) og hans menneskeforladte steder, i værkerne, men alligevel kan uanfægtet lade ens egne erindringer spille med, mens man gætter sig igennem bogen. Og det er befriende. Det er en fornem leg med vildskud, der rammer.

Troels Laursen

GUESS

Af Jan S Hansen

Ransby Editions, 2015

210 x 297 mm 276 sider Pris: 200,-

Grafisk design: Jacob Birch

www.ransbyeditions.com