Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Bjørn Søndergaards tegnebog

AnmeldelserPosted by Troels Wed, February 18, 2015 14:04:39

Tanke-streger

Nørre Vorupørkunstneren Bjørn Søndergaards skitser fra de seneste 34 år udgives nu af lokalhistorisk forlag.

Trykt den 17. februar 2015 i Nordjyske med fire ud af seks stjerner.

Bjørn Søndergaard: Bjørns tegnebog. 2014

Forlaget Knakken.

278 sider. Pris: 198 kr.

ISBN: 978-87-88797-04-6

Det lokalhistoriske forlag Knakken virker i tilknytning til Lokalhistorisk Arkiv for Thisted kommune med det formål at formidle lokalhistorisk viden. Siden 1984 har forlaget udgivet en række publikationer og denne gang har de valgt ikke at gå ind i forhistorien, men lige ned i den historie vi lever i nu, ved at udgive en fin lille bog med Nr. Vorupørkunstneren Bjørn Søndergaards (f.1949) skitser.

Den lille sorte bog, med det fine layout bærer titlen ”Bjørns tegnebog” og den indeholder kunstnerens samling af tegninger, skitser, idéudkast, små skrevne senteser, collager, mønstre og tegn gemt fra 1980 til i dag. Alt sammen fra 27 små og store tegnebøger. Og det er et sammendrag af disse, man kan se i den lille bog, der ligger godt i hånden. Ole Laursen, der er lektor i billedkunst, har stået for udvælgelsen af motiver fra disse skitsebøger og anbragt dem i tematiske afsnit. Fra Guds natur over væsner og folk, til mønstre og tegn. Alle siderne er scannet direkte ind fra skitsebøgerne. Der er altså ikke retoucheret eller pyntet på skitserne. Det er den ægte vare og oplevelsen af, at står med de umiddelbare og hurtige skitser føles meget autentiske på den måde.

Det med altid, at have en notesbog eller skitseblok med sig, lærte Søndergaard som spejder, så man var beredt til at registrer og huske både ideer og ting til senere brug. Og som kunstner jo til brug, for ideer og tankestreger til kommende værker. Og på den måde er skitser i virkeligheden ikke til offentliggørelse, men til kunstnerens egen brug inden det ”egentlige” værker vises frem.Og netop skitsers ufærdighed, gør det ofte også, uinteressant for andre at kigge med, men udvalget til denne bog er gjort med sikker hånd, så deres hurtighed og umiddelbarhed bliver til en styrke i thykunstnerens streger og gengivelser af det han så, da han kigge efter. Det handler om at fange tingens, dyrets, træets eller menneskets karakter. Og små finurligheder og nye strukturer dukker op og kommer frem, så små historier bliver fortalt i denne lille tegnebog fuld af poetiske tanke-streger.

Troels Laursen