Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Bente Scavenius "Erindringsbilleder

AnmeldelserPosted by Troels Thu, January 22, 2015 21:31:12

Erindringsbilleder i tid og kunst

Den kendte kunstquiz-dronning Bente Scavenius fortæller om barndommens drømmelandskaber, kunstens fascinationskraft og naturens rigdom


Trykt i Nordjyske den 22. januar 2015 med fire ud af seks stjerner.

Erindringsbilleder

Bente Scavenius

Sidetal: 208

Indbundet, Rigt illustreret

Pris: 249,95

Grafisk design: Rasmus Koch Studio

Man kunne tro det. Men bogen, er trods titlen ikke en selvbiografisk bog, og selvom den i øvrigt er udgivet i forbindelse med kunstquiz-dronningen Bente Scavenius’ 70 års fødselsdag i december, der kunne forlede en til at tro det.

Og så dog, der er små erindringsskildringer fra Scavenius’ barndom på Møn og beretning om en tur i Klintekongens Have, og om hvorledes hun gerne ser sig selv om tyve år, som en vis dame, der dyrker sin have og holder salon, hvor ånden flyver højt. Og disse erindringsglimt er med at til forme hendes faglige karrierer i kunsthistorien, hvor hun har spillet en stor rolle i at formidle kunsten på mange niveauer, fra kunstquizzer på tv til udgivelser af artikler og store bogværker.

Og altid gerne om kunsten fra den danske verden og haveanlæg fra forskellige herregårde og slotte. Og altid gjort med stor indsigt og formåen udi at skrive nært og spændende uden at informationerne fortaber sig eller formidleren selv kommer i centrum. Det sker heller ikke i denne fine bog.

Artiklerne, er for de fleste vedkommende udgivet før i andre sammenhænge og fra de seneste 30 år, men velgørende samlet her, som et tværsnit ned gennem forfatterindens interessefelter og personlige oplevelser med kunsten, og især det danske landskab, hvor hendes hjemlandske Møn spiller en tilbagevende og stor rolle.


I bogens artikler bliver læseren ført af den vidende forfatter gennem romantiske haver med nordmanden Dahls dramatiske værker og naturens kridtbjerge ved Møn, med både Læssøe Lange og Eckersbergs gengivelser, og via billedkunsten og det moderne gennembrud på den københavnske kunstscene, med både J.F. Willumsen og Gauguin. En meget spændende artikel om lyset i kunsten fra Krøyer til Gerhard Richter, er taget med i samlingen, for det er ikke kun fortiden hun behersker, men også meget af den moderne kunst ved hun besked om og kan formidle. En spændende artikel om de lærdes strid i forbindelse med Joakim Skovgaards gigantværk ””Kristus i de dødes rige”(1891-94) og dens vej til Statens Museum for Kunst, er levende beskrevet. Og derudover er der også en artikel om arkitekturen i gamle venetianske villaer. En lille fin artikel om Karen Blixen som den maler hun aldrig blev pensel og farver, men med pen og papir, er også med. Og ikke mindst en ganske morsom artikel om teaterscenografien til en opsætning af Oehlenschlägers ”Alladdin” med musik af dette års 150 års jubilar Carl Nielsen, der løb løbsk.

Alt sammen vidende og fortalt i et formfuldendt dansk, så man næsten kan høre Bente Scavenius’ stemme ledsage læsningen. Dertil kommer at bogen er smuk sat op og med mange flotte gengivelser af fotos og kunstværkerne. Og man mærker at forfatteren er drevet af lyst og det smitter.

Troels Laursen