Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Anna Ancher – livet og lyset

AnmeldelserPosted by Troels Mon, November 17, 2014 12:04:28

Anna Ancher – livet og lyset

Ny monografi om skagensmaleren Anna Ancher.

Trykt i Nordjyske den 13.november 2014 i Nordjyske Stiftstidende med fem stjerner

Maleren Anna Ancher. Et kunstnerliv i lys

af Lise Svanholm

Grafiker: Rasmus Koch Studio

192 sider, rigt illustreret

Kr. 249,95

Forlag: Strandberg Publishing

Når man ser, at der er kommet endnu en bog om Skagensmalerne og denne gang atter engang om en af de populæreste af dem, nemlig Anna Ancher (1859-1935), kan man godt spørge sig selv, om der kan koges mere suppe på den pind. Og i dette tilfælde er svaret ja.

Lise Svanholm guider os sikkert og vidende gennem Anna Anchers liv med vinkler og oplysninger, som der ikke har været fremme før. Et afsnit om den kristnes tros betydning hos Anna Ancher er eksempelvis beskrevet ud fra et glemt maleri fra 1902, der dukkede op ved en auktion i 1990 og bærer titlen: Sorg. Her gennemgår Svanholm Anna Anchers mors stærke tilknytning til Indre Mission og datterens tvivl og måske endda identitetskrise.

Mennesket Anna Ancher, der blev født ved at en gnaven og sulten H.C. Andersen kom til Skagen og forstyrrede Brøndum-parret på deres gæstgiveri, kommer også frem via skildringer fra venner og bekendte, der alle beskriver hendes humor og lethed og at hun var elsket af alle i byen, ja, hendes fødselsdage udviklede sig efterhånden til en hel byfest. Flere af vennerne undrer sig over hvorledes hendes værker blev til, for ingen ser dem blive til, eller får dem at se, før de er færdige, det vil sige godkendt af hendes eget kritiske blik. Og alligevel var hun i en periode, hvor kun meget få kvinder fik mulighed for at gøre sig gældende som kunstnere, i stand til få sine værker både udstillet og solgt. Flere legater og hædersbeviser blev det også til. For hun var for original en kunstner til, at hun kunne gemmes af vejen. Med sine lysfyldte og koloristisk følsomme billeder beherskede hun kvinders verden som kun få.

Det grafiske i bogen, er lagt i hænderne på Rasmus Koch Studio. Og det er stilfuld og fornemt udført. De mange fotos af kunstnerparrets liv og levned og værker af Anna Ancher og flere andre af skagensmalerne er trykt på et fint papir, der ikke giver genskind, men derimod en meget flot stoflig oplevelse. Dertil kommer at værkerne der er omtalt og gennemgået altid findes på samme eller modsat side, så læseoplevelsen udvides.

I forordet lover Lise Svanholm, at der kommer en brevsamling af Anna og Michael Anchers mange breve. Det kan vi kun se frem til. I mellemtiden kan man sagtens begynde her, hvad enten man allerede syntes, at man har læst meget om skagensmalerne eller det er første gang.

Troels Laursen