Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Lars Morells bog om Asger Jorns Kunst

AnmeldelserPosted by Troels Mon, April 14, 2014 10:32:43

En lystrejse med Asger Jorn

Trykt i Nordjyske Stifstidende den 13. april 2014 - med seks stjerner!

Asger Jorns Kunst

Af Lars Morell

ISBN 978 87 7124 308 6

Hardback: kr. 399,95

288 sider, rigt ill.

I dette 100 år for Asger Jorn vil der være et hav af udstillinger, foredrag, film og events og ikke mindst udgivelser om kunstneren. Helt velfortjent. Mange af arrangementerne vil sikkert stritte i mange retninger og det er vel kun naturlig al den stund at genstanden for jubelen var en produktiv kunstner, der både rejste, malede og tænkte i mange sammenhænge og situationer, også flere gange uden at andre kunne følge med.

Så, det at ville samle en kunstner som Asger Jorn i en bog kan syntes at være umulighed, indtil nu. At indfange kamelæonen Jorn og forsøge at sætte ham ind i en sammenhæng og lave et forsøg på at trække linjer ned gennem hans liv og værker er en umulighed al den stund at Jorn ikke lader sig indfange i en kasse, men i denne skønne kalejdoskop af en bog, bliver det umulige muligt, ved at forfatteren i stedet for at lukke ned i kasser og kategorier netop lukker op for alle kasserne. Morells bog er en kraftpræstation. Og tænk det er uden at inddrage Cobra. Særligt meget. Cobra og hele selvforståelse af den måde vi ser et dansk bidrag til bevægelsen får én over hatten. Forfatteren mener og påpeger at Cobra kun er en parentes, når det gælder en fuld forståelse af Jorn og hans værk.

Der findes allerede flere biografier og erindringsbøger om Jorn, men det er første gang der udkommer en bog, som sammenfatter hele kunstnerens udvikling fra debuten i 1933 til hans død 40 år senere. Udover maleri omfatter bogen både tegning, vævning, keramik, grafik og skulptur. Undervejs i denne bog bliver hovedtrækkene i hans liv også belyst. Men fokus ligger mest på Jorns kunst. Hvad forestiller billederne? Hvad handler de om? Hvorfor malede han, som han gjorde? Og hvilket farvesyn, der ligger bag dem? Han behandler Jorns malerier som landskabsmalerier, med horisonten foroven og knytter derved hans værker sammen med hele den nordiske kunsthistorie. I det hele taget Jorns optagethed af de jyske linjer og den lokale kunst bliver fremhævet. Hans respekt for håndværkerne og håndværket. Morell skildrer Jorns forhold til kristendommen og religionen, som tidligere altid har været ”læst” som en kritik af hykleriet, men hos Morell bliver kristendommen også et omdrejningspunkt, hvor Jorns værker, bemærkelsesværdigt nok mest under Besættelsen, var Paradisiske, som et helt profetisk løfte, om bedre tider i fremtiden. Lars Morell kommer med et bud på alt det, som man ofte ikke når frem til i kunstbøger. Og han gør det overbevisende og ikke mindst så det er forståeligt og læst i en ren lyst.

Derfor er dette blevet en utrolig bred bog også en flot jubilæumsgave til alle, som vil forstå mere af tankegangen ikke bare hos Jorn, men også bag den moderne kunst.

Bogen er rigt illustreret og fremtræder som en flot billedbog, men der er også masser af læsestof i de fjorten kapitler, hvor forskellige kunstnere, som Edv. Munch, og overtossen på Risskov, Ovatassi’s kunst er med indover som en dåseåbner for forståelsen af Jorn og hans værker. Alle Jorns rejser er med, nærmest som en gennemgående forståelse af kunstneren, som den evige vandrer, fra Silkeborg til Paris, Italien og Læsø, der søger nye steder og grænser. Konstant. Det var det, der gav fremdriften, ifølge Morell, for Jorn. Og at hans arbejde med mange forskellige kunstarter, og som hver gang gav ham ny energi til maleriet og udviklede det ved at tage elementer fra de andre kunstarter med sig over i maleriet, så processen og blev en rejse. Maleriet og kunsten handler, derfor om det møde, der så opstår. Og man rejser for at mødes, træffe nye mennesker og gense gamle bekendte. Det er der dynamikken lå for den rejsende Jorn.

Og vil du med på 100års fejringsrejse med Jorn, så er denne bog stedet, hvor den tager sin begyndelse. En sand lystrejse. Også for nye rejsende.

Troels Laursen