Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Mursten om Kirkebys mursten

AnmeldelserPosted by Troels Sat, April 06, 2019 09:02:54

Murstensværk om Per Kirkebys arkitektur

Trykt i NORDJYSKE den 26. marts med fem stjerner ud af seks

Per Kirkeby / arkitektur

Thomas Bo Jensen

312 sider, gennem illustreret

450, - kr

Forlaget Bløndal

Det er svært ikke at skrive det oplagte, så her kommer det: Dette værk er i sandhed et murstensværk. På alle måder og især de bedste. Det handler om mursten og murstensbarnet, Per Kirkeby, der måske mest kendt for sin billedkunst. Men Kirkebys interesse for de firkantede tegl begyndte tidligt, fra han var barn. Han boede lige ved Grundtvigskirken på Bispebjerg, som er en murstenskonstruktion i gule teglsten omringet af mange murstensbyggerier og disse omgivelser, hvor der også fandtes en skrammellegeplads, hvor børnene selv herskede og byggede deres egne hytter og verdener af det der lå rundt om, forstår man i bogen, kom til at betyde meget for hans materialevalg, når hans skulptur blev til og som også var arkitektur og kulminerede i en række bygninger, og her især i Aars by, men over hele landet og i udlandet, ikke mindst i Tyskland, opført i den senere del af hans kunstneriske virke.Udover barndommen, så var en rejse til Mayaernes land, sammen med blandt andre, forfatteren Ib Michael, der senere skrev en bog om det: ”Rejsen til grønne firben”, og mayakulturens templer og bygninger ses i mange af Kirkebys arkitektur og skulptur. Ikke bare stenen som byggemateriale, men også formerne og mønstrene. Også de grønlandske fjelde fik stor betydning for ham. Stenene og isens smeltevandssprækker og forvitringen af naturen inddrog han i sine værker. De første reelle murstensskulpturer udførte Kirkeby som 27-årig. Og hans skulpturer emmer af historie og en dybere erindring.Lag på lag-formationen fortæller om en byggeskik, der er bundfældet gennem mange år og om den tradition, vi i Danmark har for at bygge med mursten. Særligt røde mursten. 90 procent af værkerne består af røde tegl. Kirkeby havde det princip, at det skulle være en sten i god kvalitet, og som var lokalt produceret. En byggeskik, der måske igen vinder indpas, ved at være så bæredygtig som den er. Og dertil kommer at bygninger simpelthen bliver mere spændende og flotte at se på, når kunstner, arkitekt og ingeniører arbejder tæt sammen fra begyndelse af et byggeri.Bogen er blevet til på baggrund af flere års research i Per Kirkebys omfattende arkiver, herunder talrige samtaler imellem forfatteren, der professor i arkitektur og bygningskunst ved Arkitektskolen i Aarhus og Kirkeby. De mange velbevarede tegninger fra Per Kirkebys barndom og ungdom, har gjort det muligt at dokumentere en hidtil ukendt sammenhæng i hans kunstneriske univers.

Bogen giver indgående indblik i Per Kirkebys samlede arkitekturproduktion og viser samtidig, at arkitekturen ikke blot var et appendiks til Per Kirkebys andet kunstneriske virke, men en central del af hans tænkning og arbejde som kunstner. det vises fornemt i letlæst tekst og med flotte fotos af værkerne og ikke mindst de mange skitser.


Dette murstensværk, fortæller om arkitektur, så enhver får et større indblik, ikke bare hvad Per Kirkebys værker er og tankerne bg dem, men også i høj grad, en bog om hvad arkitektur i det hele taget er. En smuk hyldest til en stor kunstner og en fin gave til vi andre.

Troels Laursen

Faktaboks:

Per Kirkeby 1938-2018. Maler, digter, skulptør, filmmager, billedhugger.

I 1964 geolog med speciale i arktisk kvartærgeologi. Fra 1962 til 1965 besøgte han Den Eksperimenterende Kunstskole, også kendt som Eks-skolen, skabt i 1961 af Poul Gernes og Troels Andersen. Fra 1982 medlem af Det Danske Akademi og i 1997 Ridder af Dannebrog.

Thomas Bo Jensen er arkitekt og professor ved Arkitektskolen i Aarhus. Han har tidligere skrevet om P.V. Jensen-Klint og arkitekterne Inger og Johannes Exner.