Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Bog om Jeppe Hein - Når livet blomstrer

AnmeldelserPosted by Troels Sat, January 05, 2019 12:27:33

Nedenom og hjem

Trykt den 4. januar i NORDJYSKE med 4. stjerner ud af 6

Når livet blomstrer

Breathe with Jeppe Hein

Finn Janning

200 sider

Pris: 200,- kr

Strandberg Publishing

Højt at flyve og dybt at falde og flyve igen. Det er det denne bog handler om. For nogen gange er det faldet der skal til, før noget kan ske. I 09 sidder kunstneren Jeppe Hein i en flyver i 10.000 meters højde, da han får et angstanfald og ikke kan trække vejret. Efter et år med over 15 udstillinger og utallige rejser siger hans krop simpelthen stop. ”Jeg måtte lære at trække vejret igen,” fortæller han i bogen. Den historie og dens konsekvensen for kunstnerens værk og liv er tidligere fortalt i bogen: ”The happiness of burning out” (Red. anmeldt her). Den behandlede også Hein som en sag, en livshistorie, der var værd at få indsigt i for andre. Han var indbegrebet af succes, især også i sine egne øjne. Men hans burnout blev et vendepunkt. Krisen gav ham en mulighed for at lave en ny vurdering af sit liv. Det var nedenom og hjem. Og for at finde hjem til sig selv igen søgte han mod det spirituelle og det religiøse. Han gik i psykoanalyse, begyndte at dyrke yoga og meditation og satte sig ind i buddhismens og hinduismens sat sammen med kristendommens lære. Alt sammen i synkretistisk smeltedigel, hvor mange forskellige bestanddele fra alverdens religioner og spirituelle vejleder tilsættes. Ofte egentligt hel ukritisk, men kun med det for øje, om det virker eller ikke virker. For den enkelte. Også denne udgivelse, viser livet som, et casestudie, der kan rumme forskellige fortællinger, som andre kan finde spejlinger i. Måske endda sådant at livet kan blomstre, igen.

Bogen er en forlængelse af den franske filosofs Gilles Deleuzes ide om, at livet ikke er personligt. Han har i øvrigt en spændende monografi om Francis Bacon på samvittigheden og sagde: ”Skab selv” et liv mellem fødsel og død. Bogens metode handler om, at konfrontere Jeppe Hein med hans selvforståelse ud af succesen, uden at dømme ham og dermed vi andre, der skal genkende os selv i Heins flyve- og nedtur. Bogen er samtidig en fremstilling af tidens tendenser fra 70erne og frem til i dag, der så inddrages til at vise hvorledes Heins kunst i høj grad er formet af tiden, herunder især den øgede konkurrencementalitet og teknologiske acceleration, der for mange, fører til stress og angst. Det er eksistensfilosofi i forlængelse af kunstnerens spiritualitet og kunst. Især hans arbejde med vejrtrækningen får stor indflydelse på hans værker. Selvom åndedrættet er en individuel og indadvendt handling, formår Hein netop gennem sit fokus på åndedrættet, at tilføje sit værk en mere udadvendt eller fællesmenneskelig dimension. Og denne forståelse af åndedrættet, som ånd, er baggrunden for Heins værker, som når et værk ”Breath” bestod af glaskugler med kunstnerens ånde, går værket ”Breathe with Me” ud på at inddrage tilskuerne og lade dem male hvert åndedrag med ét langt penselstrøg.

Det lette i akvarellen, som han flittig benytter som medie, handler om åndedrættet, der drages let og flydende. Det er åndedrættet, der bevæger os. Gør os levende, nærværende og tilstede. En bog man sagtens kan få noget ud af, især om Heins kunstforståelse, men som også skal ses i en kritisk sammenhæng, hvor alt nemt kan komme til at være lige gyldigt, bare det virker for mig.
For nogen vil det være inspirerende, som i be-åndet. Vi kommer omkring rigtig mange filosoffer fra Aristoteles til Kierkegaard og forfatterne Goethe, Albert Camus og Simone de Beauvoir og irriterende nok er de citeret på engelsk, hvorfor ikke bare på dansk eller originalsproget, hvis det endelig skal være. Og dermed bliver bogen en slags filosofisk selvhjælpsbog, i en juletid, hvor det ikke kun handler om at få pustet ud, men i højere grad om, at få åndet ind, så læseren kan overveje nogle af livets store spørgsmål om det, at være være-dygtig, på alle planer.

Troels Laursen

Faktaboks:

Jeppe Hein Født i 1974, udlært tømrer og uddannet på Kunstakademiet i København og Frankfurter Städelschule, og har de sidste 20 år haft utallige udstillinger og projekter verden over. Han bor med familien i Berlin, hvor han også har sit studio. Hans værker er blandt andet kendte i Aalborg med springvandet i Kunstens gårdhave og den store lysskulptur i Musikkens Hus.

Finn Janning har en grad i erhvervsøkonomi fra CBS og filosof med en ph.d. i praktisk filosofi, samt kandidat i Mindfulness fra Universidad de Zaragoza i Spanien 2017. Bor med sin familie i Barcelona.