Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Jorn som Clevin

AnmeldelserPosted by Troels Sun, December 09, 2018 11:14:11

Jorn Clevin

Trykt i NORDJYSKE den 7.december med seks stjerner ud af seks

100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet

Udgivet af Museum Jorn i samarbejde med Nordea-fonden

Gratis til alle børn i første klasse

Bestilles via museets hjemmeside

Denne bog er genial. Så er det sagt. Og den er endda allerede en bestseller, for med forudbestilling på over 25.000 eksemplarer af Museums Jorns bog til børn i første klasse fra mere end 600 skoler. Målsætningen er, at alle fra årgangen skal have et eksemplar.

Måske skulle man ikke nævne Clevin her, og i stedet nævne Shane Brox, da de fleste børn i dag sikkert kender ham bedre end ham Jørgen med selerne. Men hos begge handler om fantasi og leg. Og hos Jorn handlede det om at sætte den fantasien fri. Og se hvad der sker. Bogen indeholder 100 sjove kunst-eksperimenter, hvor fokus er på proces, sanselighed, historiefortælling og den gode samtale. Og der kan alle være med. Uanset alder og gerne på tværs af netop alder, så hvad enten man er til Clevin eller Shane, så er der livsglæde og fællesskab med i denne bog. Der er lagt op til, at de 100 eksperimenter laves i samarbejde mellem børn og voksne.Familien kommer til at bruge fingre, tæer, glaskugler, en cykel, en kartoffel, kartoner fra cornflakes og en masse andre ting, som kan findes i penalhuset, køkkenskuffen, køleskabet eller naturen. Men først og fremmest aktiveres fantasien. Det handler om at bruge hænder, fantasi og om at have det sjovt. Det er Jorns univers, der leges med, han er inspirationskilden. Dermed får kunsten den funktion, som mange kunstnere er optaget af: at man kan tale kunst ind i en hverdag. Der er gode ideer til selv at lave maling, hvorledes den maling så bruges til at dekorerer en væg derhjemme med vandballoner (den side er i øvrigt mærket: farlig!) og hvordan man laver kunst med lommelygten og hvordan man trykker ved brug af grøntsager. 100 gode ideer, som alle kan gå i gang med fra en ende af. Materialerne er dem man har i forvejen i skufferne og skabene derhjemme. Kun fantasien sætter grænser.Og dertil kommer at bogen efterhånden som der arbejdes med, selv bliver et kunstværk, med billedvævning a la Jorn og Wemäere på bagsiden og med en bemalet forside. Kommer man hele vejen igennem bogen er familien næppe hel den samme som før. Bogen bliver familiens egen. Det er genialt.

Troels Laursen

Foto alle frigivne af museum Jorn.

Faktaboks: Bogen ”100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet” er et produkt af flere års arbejde udført af et team på Museum Jorn: Karen Friis, Mette Hanghøi, Kirsten Tholstrup, Lars Hamann, Katrine Nør Andersen og Niels Povlsgaard. Bogen er grafisk tilrettelagt af Malene Hald. Museum Jorn forærer et gratis eksemplar af bogen til alle elever i 1. klasse. Skolen bestiller blot et klassesæt via museets hjemmeside www.museumjorn.dk.