Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Breve fra Anna og Michael Ancher og vennerne

AnmeldelserPosted by Troels Mon, September 24, 2018 14:09:38

Vidnesbyrd om levet liv

Trykt i NORDJYSKE den 21. september med seks ud af seks stjerner

Anna og Michael Ancher - Breve og fotografier

5 bind + 1 registerbind.

Pris: 1495,00 kr.

3500 sider, mange illustrationer

Historika og Gads forlag

Breve er private og selvom der sikkert ikke skrives mange breve i dag, så er der stadig en brevlov, og sådan at sidde med andre folks breve, som det jo egentlig var meningen ingen andre skulle læse med på, giver ærefrygt. Man kommer jo tæt på de mennesker der skrev og dem der modtog brevene. Og man må spørge sig selv om det kun er snagen eller om det (også) er for kulturhistorien og kunsthistoriens skyld, man læser med. Og i dette tilfælde kan man også rolig sige af lokalhistorisk interesse. Og jo det går an at læse med, både for ens egen skyld og kulturens skyld. Her er der vidnesbyrd fra mennesker der har levet om som i deres kunst og virker stadig lever videre. Så en stor tak til forlagene og folkene bag denne udgivelse af breve fra det kendte kunstnerpar Anna Ancher (1859-1935) og Michael Ancher (1849-1927) er måske nogle af de mest populære danske malere ikke blot for deres værker, men også for deres ægteskab og liv. Deres hjem var et samlingspunkt for kunstnerlivet i Skagen fra 1879 og langt ind i det 20. århundrede. Og i deres hjem på Markvej, kom ikke blot danske og udenlandske kunstnervenner, men også kunstsamlere, forfattere, komponister, arkitekter og embedsmænd, som havde en rolle i danmarkshistorien. De havde desuden begge et nært forhold til lokalbefolkningen, og såvel fiskere som deres koner og døtre tjente som modeller for kunstnerne.


Brevene og fotografierne er gengivet, som de er skrevet, og forsynet med noter og forklarende tekster. Brevene bringes i kronologisk orden, og da det ikke blot er breve mellem kunstnerkollegaer, men også breve til og fra familie, venner og bekendte, er det muligt at følge kunstnerparret og deres kreds fra ungdom til alderdom og Skagens udvikling som fisker-, kunstner- og turistby gennem mere end et halvt århundrede. Det er kæmpe bedrift og prisværdigt. Man kan læse brevene fra en ende af, eller man kan dykke ned på må og få, eller man kan finde breve til og fra bestemte personer fra Danmarkshistorien (som står alfabetisk listet op i registerbindet), som vennerne og kollegaerne P.S. Krøyer, eller Th. Bindesbøll og andre kendisser fra Skagen miljøet eller om H.C. Andersen, det hvor det fortælles, at Anna blev født på Brøndums Hotel en nat hvor en vredladen H.C. Andersen netop havde sat huset på den anden ende, så Annas moder gik i fødsel, og derfor er det sjovt at finde ud af, at der omkring hans dødsdag (4.8 1875), intet nævnes i nogen af breve fra de dage, men der også andet og mere på spil, for Anna er i København for at lære maleriet hos Kyhn og hendes Michael savner allerede.Og brevet er forsynet med en lille tegning af en pige. I et senere brev kalder han hende for ”Bomse”. Eller man kan læse breve fra datoer der var historisk, som udbruddet af 1. Verdenskrig i 1. 8 1914, hvor Michael i et brev harcelerer over preusserne og krigen og blandt andet skriver ”Ned med det modbydelige Preusser System” (brev nr. 2790), hvori han også beklager Gustav Wieds død, især fordi han havde tænkt, at glæde Wied med et portræt af dennes fader, men det er nu for sent. Eller man kan læse brevene omkring deres fødselsdage (Annas den 18.8 og Michaels den 19.6) og læse de hilsner de fik fra nær og frem. Ofte er det deres kunst og ikke mindst salget og prisen på den, de skriver om til hinanden eller andre, eller andre skriver til dem om, så genkendelsens glæde kan indfinde sig, når man se værket, der skrives om, for sig eller man kan finde den i det fine register, hvor sagt alt er med, fra datoer til slægtstavler og landkort. Eller man kan læse, ja, mulighederne er mange og uanset hvilken vej man vælger gennem denne guldgrube af breve, så vil ens indblik og indsigt i parrets liv være udvidet, så man næsten kan føle sig i familie med dem, selv så mange år efter.


Og man gad vide om man i fremtiden kan lave den salgs brevsamlinger fra folk, der lever i dag? Hvis ikke, er det et tabt for kulturen og historien. Disse breve er flotte vidnesbyrd om en tid, men er især et flot vidnesbyrd, om nogle mennesker der har levet, grædt og leet, og den slags er der ikke udløbsdato på. De kan være spejle til hver en tid. Hvad enten man er kunstforsker eller bare almindelig nysgerrig på levet liv og kunst.

Troels Laursen