Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Stor bog om Tommerup Keramiske Værksted

AnmeldelserPosted by Troels Wed, May 09, 2018 21:20:48

Hånd og Ånd

Trykt den 8. maj i NORDJYSKE med fire ud af seks stjerner

Tommerup Keramiske Værksted I-II

Forlaget Wunderbuch

624 sider og rigt illustreret

Pris: 490,-kr

30 år som vigtig spiller på kunstscenen bør fejres. Og det bliver det med denne udgivelse i lækkert boghåndværk i hele to store bind og med knap 500 fotos af tiden der er gået. Og det, der fejres er ikke blot et firma, men et sted med engagerede mennesker, der tror på leret og dets muligheder, og viser at hånd og ånd kan arbejde sammen. Stedet er Tommerup Keramiske Værksted, og folkene er keramikerparret Esben Lyngsaa Madsen og Gunhild Rudjord.

Bjørn Nørgaard skriver i sin artikel om stedet og menneskene og ikke mindst det at arbejde med leret: ”Vi er af kød og blod, som keramikken er af jord og ild, der er levende. Som leret kan vi formes, men det skal ske på menneskets vilkår, ikke algoritmernes, så vi må træne hele vores sanseapparat, og her kan kunsten og håndværket, ånd og hånd, noget særligt”.

Det tidligere teglværk på Fyn er netop stedet for den levende ild og jorden, der skabes i hånden med ånden.


Første bind er lagt i hænderne på kunsthistoriker Lise Seisbøll Mikkelsen, der er tidligere leder af Keramikmuseet Clay. Og med sin viden, fortæller hun indlevende om værkstedets historie og sætter de keramiske værker ind i en kunsthistorisk sammenhæng. Og samtidigt fortæller hun om de kunstnere, der i tidens løb har arbejdet på stedet nogen gange anekdotisk og andre gange meget intensiv og andre gange lidt lettere. Det drejer sig om markante kunstnere som før nævnte Bjørn Nørgaard, og Peter Brandes, der kom med den, dengang, største udfordring for stedet og dets medarbejder: ”Sevilla krukken” fra 1992, der skulle stå uden for den Danske Pavillon ved Verdenstillingen i Spanien 1992, med en højde på mere end 4,5 meter. Værkerne skulle senere vokse i størrelserne. Andre kunstnere gennemgås, som Tal R, Michael Kvium, Peter Carlsen, Kirsten Justesen, Jens Birkemose, Knud Odde, Erik Nyholm, Maja Lisa Engelhardt, Arne Haugen Sørensen. Flere norske kunstnere har også benyttet af stedet, måske på grund Gunhild Rudjords norske baggrund, så både Dronning Sonja og Magne Furuholmen, som nogen måske mest kender som keyboardspiller i succesgruppen AHA, men som i dag er en stor og vigtig billedkunstner i Norge. Hans mentor og læremester Kjell Nupen, har også flere gange besøg stedet og lavet sine markante krukker. Mangfoldigheden handler ikke bare om forskellige kunstnere, men omfatter alt lige fra mindre fade og vaser til vægstore relieffer, og som det eneste sted i verden kan man i Tommerup brænde monumentale krukker på tæt ved 6 meters højde. Dette kræver en enestående ekspertise og fornemmelse for ler. Det er Esben Lyngsaa Madsen, der er stedets troldmand, angående de tekniske løsninger på kunstnernes drømme og Gundhild Rudjord, der står for farvemagien med sin store viden og kunnen med hensyn til glasurerne og samtidigt formået at opretholde en fin karrierer selv som keramiker.


Bibliograf Gunnar Jakobsen har i bind II udarbejdet en omfattende værkfortegnelse og litteraturoversigt. Her er mange flotte fotos af processerne og det endelige resultat af alle anstrengelserne. Og her findes også en række kunstneres personlige oplevelser, og især interessant er Asger Jorns overvejelser, der ganske vist ikke selv har været på stedet, men hans syn på kunst og traditionel håndværk er stadig valid. Esben Lyngssa Madsen, og Peter Brandes sammen med Kirsten Justesen kommer til orde og fortæller om at arbejde på det specielle magiske sted af ånd og hånd. Bogen er en gave til folk, der interesser sig for keramik og udsmykninger i det offentlige rum. Og den, er en kulturhistorisk fin dokumentation, udgivet af det lille Skiveforlag, Wunderbuch, grundlagt af Klaus Gjørup som et con amore projekt og ud fra devisen: Skal det gøres, lad det da blive gjort med kærlighed til bogen. Bogen her flugter ganske godt den intention. Bogen er en fornem hyldest.

Troels Laursen