Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Leif Sylvester og Danmark

AnmeldelserPosted by Troels Sat, March 31, 2018 09:26:04

Sylvesters Danmark

Trykt i NORDJYSKE den 30. marts med fire stjerner ud af seks

Danmark & mig

Af Leif Sylvester

Rigt ill.

Forlag: Galleri Python

S.102, pris. 200,-kr

I 2011 udgav multikunstneren Leif Sylvester (f.1940) bogen mig og de andre. Og også denne gang er det med udgangspunkt i ham selv, at han skildrer det Danmark, som han elsker højt og sommetider må undre sig over. Det er naturen, som han oplever fra cyklen, der spiller den største rolle i bogen. Fra egetræer til plovfuren, og gravhøjen til månen. Det lyder romantisk og det er også mange steder. Men det er altid iblandet et skævt blik og med et tvist af bevidsthed om at naturen er til låns, hvad enten det er barndommens flade land på Amager, hvor der kunne fiskes i en mudderdam med et bøjet søm, og som nu er en hel Ørestad på flere niveauer. Fortiden blander sig altid med både nutiden og fremtiden. Og her er klimaændringerne ofte i fokus og en vision om at dyrke bananer hertil lands ligger lige for.

Bogen er med sine 44 billeder og rimede digte en stemningsrejse rundt i Danmark der er og ikke mindst, der var. Det er stemninger, der er grebet i øjeblikket.


Træerne, både i skove og ved hulveje, spiller en central rolle for forfatteren, som dem, der med deres rødder, kan fortælle om engang, da stenaldermanden gik samme vej og træerne er håbet for en fremtid. En fremtid som kan bekymre digteren. Dannebrog, kommer man vel næppe uden om, når man fortæller om Danmark, og hos Sylvester er nationalsymbolet fuldstændigt renset for symboler, og er bare enkel, som en hvid dug med røde felter, og uden de mange dikkedarer, ligesom hans livssyn. Det fineste erindringsglimt, set herfra, er nr. 15: Min følgesvend Knud. En herlig gengivelse af en tur med faren til grønlandsfareren Knud Rasmussens hus i Kikhavn, hvor bedstefaren var født og derfor følte den unge Leif sig i familie med denne mytiske mand. Erindringerne står i kø og det handler om at have en horisont foran sig, samtidig med at horisonten også rækker langt bagud. Det handler om at se ud og indad.


Leif Sylvester er måske ikke landets største digter, men en habil rimsmed er ham og hans ligefremhed i erindringsglimtene og det han ser og sanser lige nu på cyklen, gør at man mærker ham og hans meget personlige danmarksbillede. Og bogen derfor en flot inspiration til din egen cykeltur i dit Danmark, hvis du da tør regne med vejret.

Troels Laursen

Faktaboks:

Leif Sylvester Petersen (1940-) er både skuespiller, sanger, musiker, billedkunstner, komponist og forfatter. Han har medvirket i over 20 film, og flere tv-serier, som ”Taxa”, komponeret musik til film og cirkus og ikke mindst kreeret kunst i keramik og på lærredet. I 1988 fik han gennembrud som kunstmaler og åbnede i 1996 sit eget galleri Python i København. Som 76 årig fik han musikalsk comeback med sit nye orkester: Family and Friends”.