Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Utzons Univers

AnmeldelserPosted by Troels Thu, November 30, 2017 14:07:19

Utzon i børnehøjde

Trykt i NORDJYSKE den 28. november med fire ud af seks stjerner

Utzons Univers

af Malene Abildgaard & Julie Dufour

Omfang: 172 sider, rigt illustreret

Pris: 250,- kr.

Forlag: Strandberg Publishing

Udgives både i dansk og engelsk udgave

Da jeg var barn, og det er ganske vist næsten hundrede år og en madpakke siden, da havde vi Mekanosæt, Lego og Jørgen Glevin i s/h på fjernsynet. Det var et forum, hvor kreativiteten og fantasien fik afløb med skruer, klodser og gamle mælkekartoner og hæfteklammemaskiner. Fantasien og legen skabte ting. Nu skal der andre boller på suppen, og dog, denne bog er befriet for digitaliseringer og andet med skærm. Det er hovedet, hjertet og hændernes leg, der er sat i fokus, for bogen om Utzons Univers, er en bog om at tegne, skabe og ikke mindst lære. Ja, den har flere formål. Både til at inspirerer forældrene til at sætte gang i børnenes leg, men man fornemmer også, til at få børn og unge mennesker til at være innovative og derved skabe job herhjemme med den eneste råstof vi har: kreative hjerner. Så vi begynder tidligt, her fra 10 år. Så det er ikke blot til leg. Men grunden til at den her bog virker, skyldes, at det ikke er fortænkt, men fordi hans arbejdsmetode minder så meget om børns tilgang til verden og deres måde at opleve på: åbenhed over for det nye, udforskning og eksperimenter og ikke mindst nysgerrighed. Og han fandt inspiration til sin arkitektur overalt, på stranden, på rejser og på vandreture gennem den danske bøgeskov. Og sådan er de 16 små opgaver, der lægges op til i bogen også. Med få midler og materialer, kan der skabes rum og steder, så børnene får en oplevelse af rum og steder, hvad enten det er en hule, et hus i et træ eller andet. Opgaver, der handler om bygge i en anden kultur, eller med lys eller blot billige boliger, altsammen lige til at gå til, både med og uden en voksen ved hånden, forudsat at børnene er habile læsere.


Bogen er rigt illustreret med både Utzons eget arkivmateriale og nyoptagelser. Og er skrevet af de erfarne arkitekturformidlere, Malene Abildgaard og Julie Dufour.


Næste år ville den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon, med både udgangspunkt og center i Aalborg, være fyldt 100 år, og det markeres selvsagt på alle måde det næste års tid. Denne bog er fin til at få en yngre generation i tale. Også uden de nødvendigvis har en arkitekt i maven, men bare gerne vil lege.

Troels Laursen