Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

Ny bog om Anchers kunstnerhjem

AnmeldelserPosted by Troels Mon, August 28, 2017 09:13:45

Kig ind hos Anchers

Trykt i NORDJYSKE den 23. august med 5 stjerner ud af 6

Et Kunstnerhjem. Michael og Anna Anchers hus

Inge Meyer Antonsen m.fl

Skagens Kunstmuseer 2017

Hardback 250 sider, illustreret

Pris: 298,-kroner

Et kig ind i andre hjem og boliger har været et yndet emne i mange år. Skagens malere var måske med til at åbne op for den mulighed, ved at male så mange værker, der skildrer deres hjem og ikke mindst dem selv og andre kollegaer midt i det. Meget er en slags selviscenesættelse, før noget hed sådan. Og måske man kan spørge om det var den eneste dagsorden de havde? Eller der også lå et menneskesyn og ikke mindst et æstetisk syn og dermed også et kunstnerisk udtryk til grund for alle disse værker, hvor hjemme også vises frem, som var det et af nutidens magasiner som ”Bo Bedre” og ”Kender du typen” på tv.


Og det er ikke fordi denne flotte bog, som Museet i Skagen har udgivet denne sommer om netop dette, stiller disse spørgsmål, men de dukker op, mens man lystlæser den. Her er det kunstnerhjemmet for Anna Ancher og Michael Ancher og det liv, de levede der. Alt sammen sjælden flot fotograferet af Robert Fortuna. Og det i et lækkert layout, som er meget indbydende, og gør at bogen også er en stor billedmæssig oplevelse.

Teksten, som er grundig og sine steder hel arkæologiske i sit kæmpe arbejde med at registrerer ting og kunsten, ikke mindst hvor, hvad er fra og hvem, der er med hvor og har lavet hvad. Og det er fra kunstværkerne og møblerne og dørene og keramikken, der daglig blev brugt. Alt denne grundighed skyldes Inge Mejer Antonsen og hendes resultater af den forskning i kunstnerhjemmet og familiens andre boliger i Skagen, som hun påbegyndte i 1964 og først for nylig har færdiggjort. Det giver en masse nye vinkler på huset og ikke mindst dens beboer og deres gæster.


Familien Ancher flyttede ind i huset på Markvej i 1884, året efter datteren Helga blev født. Her indrettede de sig med en meget personlig stil, der var langt forud for deres tid. Den herskende indretningsmode var klunketidens pomponer, tæpper og tunge gardiner, men parret skabte et meget personligt hjem med møbler fra mange forskellige tidsaldre og miljøer. Både med lokalt håndværk, souvenirs fra udenlandsrejser og gaver fra lokalsamfundet, fra kongefamilien og internationale berømtheder. Der er ikke meget IKEA over det, men alligevel er der et nordiske præg og en linje, som det store varehus dygtigt har masseproduceret.


Bogen guider læseren rundt i huset, der indeholder op imod 5000 kunstværker fra næsten 100 danske, svenske, norske, tyske, engelske og hollandske kunstnere. Blandt de mange kulturhistoriske genstande er også kunstnermøbler og japanske genstande. Og det japanske har et særligt fint kapitel, nu hvor vi fejrer 150 året for kontakten mellem Danmark og Japan, hvor netop den japanske kunst og kunsthåndværk er i fokus, og med udblik på, hvad der skete i den nordiske kunst, da landet blev åbnet op. Her udfoldes den skagenske udgave deraf. Der gås i dybden med haven og dens bænke, i virkeligheden og som genstande i kunsten. Bogen folder hele tiden genstandene og historien, menneskene og tiden, både ind og ud. Bogen er faktisk en kraftpræstation. Og ikke mindst, så giver det flotte fotoarbejde, appetit på mere, og det inkluderer så et eller flere besøg i det fine kunstnerhjem.

Troels Laursen