Troels Laursen

Troels Laursen

Om bloggen

Et billede siger mere end tusind ord.
Siger man.
Et kunstværk er til i rummet, og en tekst er til i tiden.
Et kunstværk står i et rum, mens en tekst fortæller i tid. Men kan man forene rum og tid?
Poesi er et talende billede, mens kunstværket er stum poesi.
Kan man krydse tavshed og tale?
Måske.
Poesien. Teksten.
Det er i hvert fald mit ærinde - med andre ord kunst i ord og kritík.

3 x skulptur i Hobro

AnmeldelserPosted by Troels Wed, March 15, 2017 11:34:25

Skruer, insekter og andre sjove figurer


Trykt i Nordjyske den 14.marts med fire stjerner ud af seks

Sculpure – skulptur, skulptur, skulptur

Lars Abrahamsen, Poul Bækhøj og Søren Friis

Kunstetagerne i Hobro

Indtil 11. maj

I Kunstetagerne er der en stærk tradition for samarbejde med billedhuggere, hvilket ikke mindst afspejler sig i de mange skulpturer der står rundt om i Hobro og omegn. Og atter engang er der fokus på skulpturen i de industrielle udstillingsrum med de tre billedhuggerne Lars Abrahamsen (f.1953) fra Herringe, Søren Friis (f. 1953), fra Hirtshals og Poul Bækhøj (1942-2016) fra Hadsund, der har kaldt deres fælles udstilling i underste etage for skulptur, skulptur, skulptur. De tre er fælles om, at have arbejdet med form gennem et helt liv, men med hvert deres udgangspunkt.


Abrahamsen arbejder mest i træ og inspirationen er da som oftest hentet i naturen. Ofte minder hans abstrakte figurer om store og sære væsener. Poul Bækhøj arbejdede mest i sten. Hans værker tager ofte afsæt i funktionelle ting, som skruer og bolte, der bearbejdes, så er det, der står tilbage, den rene form. Det har han tilfælles med Friis, der med en baggrund som arkitekt, også henter sine ”motiver” i konkrete ting, der så bearbejdes i forskellige materialer, og sættes sammen, indtil de bliver ren form uden nogen funktion.

Hos Bækhøj, der døde lige før udstillingen åbnede, er det den klassiske skulptur, hvor noget hugges væk og figuren findes inde i stenen. Det er gjort med beundringsværdig håndværksmæssigt kunnen. Han har lavet ting, der står rundt om i landsdelen, fra et torv i Aars til en døbefont i Hadsund. Hans værker er genkendelige og altid et glædelig gensyn, hvor stenenes farver og struktur er en vigtig del af skulpturens opbygning og udtryk. De oversize store skruer og bolte, han udstiller, har en stille humor, når det vi kender så godt, og som regel netop er noget der ikke skal ses, nu pludselig blæses op og gøres så store, at de ikke undgår at blive bemærket. Traditionel er skulptur noget med at fjerne materiale, men det kan også, som i Friis’ arbejder være noget med at bygge op og lægge til. Kendte ting som en grab, fra store landsbrugs- og industrimaskiner bygges op i træ og pludselig mister de deres oprindelige betydning og værdi som nyttigt redskab for at genopstår som form i et krydsfelt mellem arkitektur og skulptur. Og i Friis’ tilfælde gerne som smukke former, der hvor man ikke selv ville finde dem. Hans interesse for ingeniørkunsten ses også i hans udforskning af insekterne, enten i bronze eller tre. En fascination af funktion og form, ses tydeligt i disse værker. Ikke mindst i den store røde edderkop, hvor en stivnet bevægelse gengiver en flot bevægelse. Abrahamsen bruger tager som oftest sit udgangspunkt i naturen. I små kukkasser i udstillingens første rum, ses miniature skulpturer, der er ganske poetiske og man har ikke svært ved at se dem i stor format på et torv. Han viser også store skulpturer, som ”Sneral” der er et organisk væsen, der ligger i dvale, og kan man næsten forvente, at rører på sig, lige om lidt. Hans brug af naturmaterialerne til værkerne, er udfordrende, for der går som regel lidt tid inden det går op for en, hvad de er lavet ud af.


De tre skulptører, klæder hinanden rigtig godt i rummene, hvor de står side om side gennem hele udstillingen. Det er en meget sanselig udstilling, med værker, der i deres forskellighed, byder op til en tur rundt, og hvor der opstår spændende vekselvirkninger mellem værkerne indbyrdes og beskueren. Ikke mindst. En tur til Kunstetagerne giver en god oplevelse af 3 flotte gange skulpturer, og det endda meget levende i 3d.


Troels Laursen